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A piscicultura e o ambiente: o uso de alimentos ambientalmente corretos em piscicultura R. Bras. Zootec.
Cyrino,José Eurico Possebon; Bicudo,Álvaro José de Almeida; Sado,Ricardo Yuji; Borghesi,Ricardo; Dairik,Jony Koji.
Embora a ciência da nutrição de peixes esteja longe de estabelecer um padrão geral de exigências nutricionais, a necessidade de desenvolvimento de alimentos de baixo impacto poluente há muito faz parte da agenda das comunidades científica e empresarial internacional da aqüicultura. Não só é absolutamente possível formular alimentos ambientalmente corretos, como é necessário modelar a formulação destes alimentos. Porém, é necessária absoluta acurácia para atender formulações espécie-específicas, considerando-se as interações da biologia e fisiologia nutricional das espécies com os alimentos e com as variações abióticas do meio. O conhecimento disponível sobre as mais de 200 espécies de peixe produzidas comercialmente no mundo é ainda incipiente e os...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Ambiente; Nutrição; Piscicultura; Rações.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982010001300009
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Clustering of ingredients with amino acid composition similar to the nutritional requirement of Nile tilapia Scientia Agricola
Bicudo,Álvaro José de Almeida; Pinto,Luis Fernando Batista; Cyrino,José Eurico Possebon.
The search for balanced diets, which may elicit improved growth of fish, requires appropriate selection of available protein sources. This study aims at clustering feedstuffs according to amino acid profile, determining which ones show essential amino acids (EAA) profiles closer to the ideal dietary amino acids requirements of Nile tilapia (Oreochromis niloticus), and studying the relationship among amino acids feedstuffs groups. Tabled data on EAA more cystine and tyrosine, in relation to lysine contents, of 40 feedstuffs ordinarily used to formulate fish diets were studied. Feedstuffs were grouped according to amino acids profile by cluster analysis of Euclidean distances. The principal components analysis was used to determine the relationship among...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Feedstuff; Fish; Multivariate analysis; Nutrition; Protein.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162010000500004
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Performance of juveniles of Pseudoplatystoma fasciatum fed graded levels of corn gluten meal PAB
Bicudo,Álvaro José de Almeida; Borghesi,Ricardo; Dairiki,Jony Koji; Sado,Ricardo Yuji; Cyrino,José Eurico Possebon.
The objective of this work was to evaluate corn gluten meal (CGM) as a substitute for fish meal in diets for striped catfish (Pseudoplatystoma fasciatum) juveniles. Eight isonitrogenous (46% crude protein) and isoenergetic (3,450 kcal kg-1 digestible energy) diets, with increasing levels of CGM - 0, 6, 12, 18, 24, 30, 36, and 42% -, were fed to juvenile striped catfish (113.56±5.10 g) for seven weeks. Maximum values for weight gain, specific growth rate, protein efficiency ratio and feed conversion ratio, evaluated by polynomial quadratic regression, were observed with 10.4, 11.4, 15.4 and 15% of CGM inclusion, respectively. Feed intake decreased significantly from 0.8% CGM. Mesenteric fat index and body gross energy decreased linearly with increasing...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Alternative protein source; Carnivorous fish; Fish nutrition; Neotropical species; Plant protein sources; Striped catfish.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2012000600015
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